Fiatalos pezsgés, mediterrán hangulat

Ha meguntad, hogy a szabadidődet a szobád négy fala között töltöd, és már nem akad olyan sorozat vagy film a számítógépeden, amit még nem láttál volna, akkor van egy pár hasznos tippünk számodra.

Pécsett szerencsére az ünnepek vagy a szünidő alatt sem áll meg az élet. Rengeteg szórakozási lehetőséget találhattok, így ha a szabadságot nem kávézókban vagy moziban töltenétek, hanem aktív pihenési programokat kerestek, akkor bizony jó helyen jártok. A közelben lévő Mecseknek és a szomszédos dombságoknak köszönhetően egy csomó kirándulási útvonalat találhattok a környéken, és ha az elfáradtatok a hosszú sétában, akár a villányi borvidéket és pincéket is útba ejthetitek egy kis szieszta erejéig.

Pécstől csupán néhány kilométerre fekszik a Malomvölgyi tó és parkerdő, ahol a nyári időszakban piknikezhettek vagy sütkérezhettek a napon, hűvösebb időjárás esetén pedig remek helyszíne egy kis tóparti sütögetésnek, horgászatnak. Amennyiben inkább a hegyvidéki útvonalat választjátok, mindenképpen látogassatok el a Misina tetőre, és csodáljátok meg a fenséges panorámát a közel 200 méter magas TV-torony körkilátójából. Pécs egyik legfestőibb tája a Tettye patak közelében található. Itt vannak Szathmáry György pécsi püspök villájának romjai, a szabadtéri színpad pedig minden évben kulturális események színhelyeként szolgál.

A Pécsi Állatkert és Akvárium - Terrárium a maga 3,5 hektárnyi területével a TV-torony alatt terül el. A Pécsi Állatkertet 1960-ban alapították természettudományos nevelés, pihenés és kikapcsolódás céljából, az Akvárium-Terrárium egység pedig 1985-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A park jelenleg 195 faj 1050 egyedének ad otthont.

Ha Pécs, akkor mindenképpen Mecsextrém Park. Sokan azt hiszik, hogy az ilyen programok kisebbeknek valók, de ez nem igaz. A kínálatban rengeteg felnőtteknek szánt elfoglaltság is szerepel: virtuális túra, alpesi kötélpark, tiroli csúszópálya, erdei bob, mászófal, rodeo bika, lövészet, játszóház, illetve az udvar játékelemei. Lehet itt quadozni, gokartozni, lovagolni vagy egy óriási gömbbe beszíjazva dombról legurulni. Fontos tudnunk, hogy a kalandpark területe akadálymentesített, néhány játék a mozgássérültek számára is könnyen elérhető. Ha megéheztek, nem is kell messze mennetek, ugyanis a Tepsifüles étterem mindenféle finomsággal a rendelkezésetekre áll. Érdemes a programra egy egész napot vagy legalább egy teljes délutánt szánni, hiszen mindenre csak így lehet időtök.

Az amerikai filmekben mindig is népszerűek voltak a paintball-jelenetek, és hogy ti is átélhessétek ugyanazt az adrenalinlöketet, mindenképpen érdemes útba ejteni a RINO Paintballt. A bázis három pályával csalogatja a merészeket, melyek közül kettő az épületben található, egy pedig a szabad ég alatt. Hogy a Komlói Pincerendszert, Pécs-Hirdet vagy Komló-Zobákbányát választod, már csak rajtad áll.

Sportszomjatokat magatok mögött hagyva indulhattok útnak, hogy a tényleges szomjoltás következhessen. A villányi borvidék filmbeillő pincesorán sétálva mindenképpen kóstoljátok meg az ország híres vöröseinek egyikét.

Néhány kilométerre található innen a dél-magyarországi üdülőközpont, Harkány. Termálfürdője tökéletes hely arra, hogy kinyújtóztassátok lábatokat, és pihenjetek a fárasztó napok után. Nyaranta itt székel a Harkányi Fürdőfesztivál, mely magyar együttesekkel várja a szórakozni vágyókat.

Ha a fenti lehetőségek közül mégsem tudtok választani, akkor marad a megszokott program: filmezés a barátokkal, vásárlás a csajokkal vagy mozi a plázában. Mindenesetre ne töltsétek minden időtöket a képernyő előtt, épp elég lesz ez majd akkor, amikor a vizsgaidőszakban ki sem láttok a jegyzetkupac mögül.