Gólya dilemma – Hol lesz az én fészkem?

Csipog a mobilod: megjelenik a várva várt sms a kijelzőn: „felvételt nyertél”. Öröm, boldogság, pezsgő és tűzijáték. Igen, pécsi bölcsész és egyetemi polgár lett belőled. Gratulálunk! Ám a felhőtlen pillanatok és a bulis egyetemi jövőkép mellett eljött az önállóság és a fontos döntések ideje is. Belegondoltál már, hogy hol fogsz lakni a következő három, esetleg öt évben? Minden gólya életét meghatározza ez a dilemma: kollégium vagy albérlet?

Ha az albi mellett döntenél, akkor érdemes a következő dolgokra figyelned a választásnál: Elsősorban olyan lakást vagy szobát keress, amely az egyetemhez (pontosabban az általad látogatott tanszékhez) közel van. Szociológia vagy kommunikáció szakra vettek fel? A belvárosban lesz érdemes nézelődnöd. Ha a BTK más szakjaira jelentkeztél, akkor az Egyetemváros lehet a legmegfelelőbb helyszín. A későbbi mozgalmas napokat (és éjszakákat) figyelembe véve ezt biztosan nem fogod megbánni, hiszen felettébb praktikus.

A közelségen túl legyen mérvadó a lakás felszereltsége és a ház állapota is. Válassz olyan helyet, amely jól szigetelt, ha lehet, korszerű műanyag nyílászárókkal ellátott, és „A” vagy „A+” kategóriás elektronikus gépekkel szerelték fel. E tényezők ugyanis nagyban befolyásolják a későbbi költségeidet. Sem neked, sem a szüleidnek nem lesz mindegy, mennyi megy majd el rezsire az új lakhelyeden. Persze a pécsi panelokban ez általában csak álom, de a lényeg, hogy ne pánikolj, választék bőven szokott lenni lakásokból.

Ha a környék és a lakás szupernek tűnik, az már fél siker, de ne felejts el szerződést kötni a főbérlővel! Ez garancia lesz mindkettőtöknek az esetleges vitás helyzetek eldöntésére vonatkozóan. Írjátok bele, hogy mennyi lesz a lakbér, meddig kell odaadnod vagy átutalnod neki az összeget. Valószínűleg ebben a nyomtatványban találod majd a lakás „házirendjét” is, mely kitér a különböző tilalmakra és lehetőségekre. Például: vihetsz-e háziállatot, lehet-e dohányozni az albérletben, mennyi kauciót kell előre kifizetned, vagy átalakíthatsz-e valamit a lakásban. Továbbá közösen készítsetek egy hibalistát a beköltözés előtt, a későbbi félreértések elkerülése végett. Alapszabály: a tulajjal mindig jobb a békesség, hiszen nagyon keresztbe tud tenni az embernek, ha akar.

Az albérlet legnagyobb előnye persze az, hogy csak pár emberrel kell együtt lakni. A legjobb, ha barátokkal veszel ki közösen egy lakást, így olyan emberekkel leszel összezárva, akiket ismersz és szeretsz, és mindig lesz otthon valaki, aki félszavakból megérti a történeteidet. Továbbá nem kell bevállalni azt a rizikót, hogy vadidegenekkel kerülsz a nap huszonnégy órájában egy légtérbe, akikkel vagy jól kijössz vagy nem. Az albérlet előnye lehet a külön szoba is, így ha csendesebb, visszavonulósabb típus vagy, akkor sem zavar majd senki. Továbbá itt a közös konyha fogalma is egész mást takar, és tanulás szempontjából szintén nyugisabb és ideálisabb helynek tekinthető, mint a kolesz – már ha a lakótársaid csendes típusok –, de az biztos, hogy pár embert könnyebb elhallgattatni, mint egy egész szintet.

Ha meghoztad a döntést, miszerint a kollégiumi zsongás helyett az albérletet választod, mi a következő lépés? A PécsiBölcsész online felületén, azaz az albi.pecsibolcsesz.hu oldalon számos diákbarát albi közül válogathatsz. További alternatíva egy külön PTE-seknek szóló facebookos csoport, a PTE Hirdetések, ahol a lakásfelhozatal mellett más hasznos hirdetésekre is bukkanhatsz – facebook.com/groups/ptehirdetesek. Érdemes mindkét oldalt böngészni, hiszen így az igényeidnek és a pénztárcádnak megfelelő helyet találhatsz, amely második otthonodul szolgál majd a Pécsen töltött évek alatt. Emellett célszerű a neten az albérlet-közvetítő weboldalakra is rákeresni, továbbá a Facebookon érdemes a felsőbb éves hallgatóktól érdeklődni.