Hallgatói érdekeid védelmében

Kikerülve a középiskola szabályozott világából az egyetemi élet megtapasztalása egyszerre jelent izgalmat és kihívást. Hogy eligazodj, és ne kelljen egyedül szembenézned az esetleges problémákkal, Vancsik Péter, a Hallgatói Önkormányzat oktatási ügyekért felelős alelnöke lehet a segítségedre. Őt kérdeztük munkakörének mindennapjairól.

- Ki is pontosan az oktatási ügyekért felelős alelnök?

A Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának választott tisztségviselőjeként vállaltam ezt a feladatot. Fontosnak tartottuk, hogy a hallgatói önkormányzatiság alapvető feladata a lehető legnagyobb hangsúlyt kapja, így került ez a feladatkör a tanulmányi referenstől az alelnökhöz. Alapfeladatom a hallgatók közvetlen érdekképviselete, intenzív kapcsolattartás a hallgatók, a szakos hallgatói képviselők, a demonstrátorok és a tanszékek között, illetve hozzám tartozik még a hallgatói képviselők koordinálása is.

- Milyen kérdésekkel fordulhatnak hozzád a hallgatók?

Ez nagyon összetett dolog. Alapvetően akkor keresnek, ha valaki úgy érzi, az oktatója nem volt fair, ha megbántották valamivel. De sokszor kapok ETR-rel, és képzési programmal kapcsolatos megkereséseket is. Legegyszerűbben megfogalmazva, minden kérdéssel kereshetnek a hallgatók, amikor a szabályozás és a gyakorlat közötti különbözőség sérti a hallgató érdekeit tanulmányai elvégzésében. Azt hiszem ez mindent lefed.

- Hogyan tudsz segíteni nekik?

Igyekszem az egyes panaszokat a megfelelő módon becsatornázni, hogy arra a vezetés mielőbb megoldást találhasson. Olykor nem csak az egyéni hallgatói panaszokra kell figyelni, hanem a képzés során évről évre előkerülő akut problémákra is. A Tanulmányi Bizottság tagjaként személyesen is képviselhetem a hallgatók, vagy esetenként a hallgatói csoportokat.

- Milyen gyakran, és milyen témákban szoktak hozzád fordulni karunk hallgatói?

A bolognai rendszer még mindig vet fel új típusú problémákat, ezeknek a megoldásában és a továbbiakban ennek elkerülésében tudok hatékonyan segíteni. A minor szak megválasztásában, a mesterképzésbe való bekapcsolódás új eljárásainak gördülékeny kezelésében segítek abban, hogy a gyakran sokak számára ismeretlen, új hallgatói és oktatói attitűdök gördülékenyen váljanak napi rutinná.

- Kell-e az oktatási ügyekért felelős alelnökhöz forduló hallgatónak tartania az esetleges következményektől, van-e lehetőség arra, hogy az adott helyzetben anonim maradjon?

Azzal, hogy felkeres egy hallgató egy problémával, semmiképpen sem származhat belőle hátránya. Természetes, hogy neve elhallgatása mellett foglalkozzon az alelnök az ügyével. A Tanulmányi Bizottság ülésein, ahol az egyes problémás ügyek képviseletét látom el, a hallgatónak nem kell megjelennie, és a személyét a lehető legnagyobb diszkrécióval kezeljük.

Vancsik Péter oktatási ügyekért felelős alelnököt fogadóidejében felkeresheted hétfőn 12 és 14 óra között, valamint szerdán 10 és 12 óra között a DiákCentrumban, e-mail elérhetősége pedig: vancsik.peter@pecsibolcsesz.hu.