Hogyan éld túl a sötét rengetegben - Pécs Szörvájvör

Frissen kikerülni a megszokott, otthoni komfortzónából, és hirtelen egy teljesen ismeretlen város ökoszisztémájába csöppenni, nem tartozik a könnyedén átléphető akadályok közé. Akár még bejáratott pécsiként is érheti meglepetés az embert, ha nincs a túléléshez szükséges tudás birtokában. Ezért igyekszünk minden olyan információmorzsát elétek hinteni, amely segítségével, ha könnyedén nem is, de biztosan kitaláltok majd a sűrű erdőből.

Ami a legfontosabb és tulajdonképpen mindennek az alapja: az internet a legjobb barátod. Komolyan. Tulajdonképpen a legtöbb információt magad is be tudod szerezni ilyen módon, arról nem is beszélve, hogy egyetemi pályafutásod adminisztratív feladatait a különböző kari oldalak segítségével tudod abszolválni. ETR, CooSpace, Modulo – első ránézésre és többéves tapasztalattal is ellenszenves oldalak, azonban tüzetesebb vizsgálatuk és tökéletes használatuk nélkül egészen biztosan nem boldogulsz majd.

A városon belüli közlekedés a Tüke Busz és járművei segítségével oldható meg. A Bölcsészettudományi Kar mellett közvetlenül megálló buszok a főpályudvarról induló 30-as, a Zsolnay Negyed és a Kürt utca között ingázó 30Y-os, illetve a kertvárosi végállomásról közlekedő M55 és M55Y számú járat. Az Orvosi Kar és a Négyszázágyas Klinika blokkja alatt lévő megállótól egy kissé mogorván emelkedő utcán érhetünk fel néhány perc alatt az „A” épület főportájához. Ebben a megállóban a 2-es, a 27-es és hétköznap a 2/A-s táblával ellátott buszok pihennek meg egy pillanat erejéig. Jegyeket az újságárusok bódéiban, illetve a buszon kicsit drágábban is válthattok, bérletet pedig a honlapon is megjelölt pénztáraknál válthattok. A pontos menetrendet és bérletinformációkat a www.pkrt.hu/menetrend címen találjátok.

A beadni kívánt szemináriumi dolgozatok, a diákigazolványhoz szükséges igazolványkép elkészíttetése vagy elmulasztott előadások barátnőtől kölcsönkapott jegyzeteinek másolása – ez csak néhány egyszerű példa az egyetemista mindennapjainak miniatűr kálváriájából. Azonban mindenre van megoldás, a legtöbbre pedig egyből helyben. Az „A” épület, illetve a Rókus utcai épület Szolgáltató Irodája is jól jöhet ilyenkor, hiszen a fénymásolástól kezdve a nyomtatáson át a szakdolgozatkötésen keresztül minden lehetséges technikai problémátokon tudnak gyorsan és precízen segíteni. Ha valamiért nem tudjátok őket segítségül hívni, az Alkotmány utca is csak úgy hemzseg az ilyen jellegű gyorsnyomdáktól, illetve az egyetem „B” épületének kapuján kilépve az út szemben lévő oldalán található panelek alsó szintjei között is találhattok a célotoknak megfelelő üzletet.

Ami talán nagyobb város-, és boltismeretet igényel az őshonos pécsiektől is, az egyértelműen az igazolványképek elkészítésének helyszíne. Ezekre az apró és legtöbbször bénán sikerült képekre ritkán lesz szükségetek, akkor viszont valami rettentően. Azonban már az egyetem közelében, az Alkotmány és a Radnics utca sarkán található gyorsnyomdában is elkészíttethetitek – akár az Orientációs Napok előtt – a könyvtári kártyátokra szánt képet.

Miután ezeket mind szépen sorjában feljegyeztétek magatokban, összegezve a következő egyszerű tanulságot vonhatjuk le. Bármilyen elveszettnek is érzitek magatokat egyetemista lényetek hajnalán, az információs társadalom korában egy számítógép és megfelelő internetes kapcsolat segítségével semmi sem akadályozhat meg benneteket a kisebb-nagyobb célok sikeres elérésében és a „túlélésben”.