Kiktől hangos Pécs?

Az éjszakai élet elengedhetetlen elemei a bandák és a dj-k, melyekből szerencsére Pécsett sincs hiány, és bármily meglepő, de nem csak alter zenekarok vannak a városban, sőt. Kocsmazenészek, elektronikus zenei producerek és a rockabilly hű képviselői is ugyanúgy járják az utcákat, no, és persze a színpadokon is megfordulnak szerencsére.

Járai Márk

Az utóbbi egy-két év egyik meghatározó pécsi előadóművészévé avanzsálódott Járai Márk nem tegnap kezdte a szakmát. Hangulatos egy szál gitáros performanszai tökéletesen alkalmasak a gyengébbik nem elvarázsolására, valamint a minőségi előadásmódnak köszönhetően nemcsak a női szemek lábadnak könnybe, de Márk zenéjének hatására a zord férfiemberek is elismerően csettintenek egy-két ügyesebb megoldása hallatán. Sajátos stílusának köszönhetően repertoárja olyan előadók dalaiból áll, akiket az ember valahogy képtelen ugyanabba a halmazba helyezni. Beyoncétől kezdve a Nirvanán át Cseh Tamásig bezárólag az eltérő zenei világokra fittyet hányva úgy tudja csatasorba állítani a nótákat, hogy azok egy komplett egészet alkotnak.

 

Space Inhalerz

Az elektronikus zenei élet egyik meghatározó figurái ők öten, és bulijaikban igyekeznek a legújabb, legmenőbb vagy éppen a méltatlanul elfeledett számokat ugyanúgy bemutatni, a zenei stílusok kisebb seregéből merítve. Állandó vizuálosuk mindig jelen van, hogy egyedi látványélményt biztosítson, miközben négyen a house-tól a dubstepig, az electrótól a bass musicig nagyjából mindent bevetnek, hogy az aktuális bangerek mellett olyan számokat mutassanak, amiket eddig egészen biztos, hogy nem hallottatok, de ezután nem tudjátok kirázni a fejetekből. További védjegyük, hogy imádnak elveszni az apró kis részletekben – akár egy egyedi bulivideó, akár valami fura ajándék a bejáratnál, valamiben igyekeznek mindig újítani, hogy folyton mókásak legyenek az estéik.

Psycho Mutants

Ha azt mondom Psycho Mutants, a veterán pécsi egyetemisták azonnal tudják, mire gondolok. Kemény sivatagi rákkendroll dallamok átitatva néha tangóval, Morriconéval, vagy ami éppen a csövön kifér. A népszerű zenekar már többször körbeturnézta Európát, zenei atmoszférájukban tökéletesen megfér egymás mellett Johnny Cash és Tom Waits világa, nyomokban psychot és rockabillyt is tartalmazhat, és ezt egy nagy adag balkáni pimaszsággal még meg is fejelik a srácok. Ha akartok egy jót bulizni, minőségi, de arcletépő lendülettel sodró muzsikára, Pscyho Mutants koncerten a helyetek.

FPT – Fiatal Pornósztárok Találkozója

Ők a város egyik legrégebbi dj-csapata, már több mint tízgenerációnyi bölcsész bulizott náluk, amit vehettek egyfajta minőségi garanciának is. Az undergroundabb stílusokat részesítik előnyben, így David Guettát ne várjatok tőlük, ellenben olyan zenéket igen, amiket még tuti nem hallottatok. A régi vonalas dj-k képviselői ők, hatalmas bakelitgyűjteménnyel és roppant zenei ismerettel. Ritkán van mostanában bulijuk, így ha zenélni látjátok őket, semmi esetre se hagyjátok ki!

The Talking Horse

Az egészen friss merítésként berobbanó Talking Horse-ra szokták azt mondani, hogy rétegzene. Ezek az arcok nem finomkodnak, nem pepecselnek, hanem egy több ezer éve jégtömbbe fagyott dühödt eszkimó keménységével zúznak, de úgy, ahogy a csövön kifér. Aki szereti az olyan jellegű zenei képződményeket, mint a Melvins, a Primus vagy a Faith no More- os Mike Patton agybeteg formációja, a Fantomas, az egész biztosan megtalálja a számítását. A zenekar a headbangeléstől szanaszéjjel szakadt nyakcsigolyákért nem vállal felelősséget.