„Kitaláltam dolgokat, és azokat mindenféle gondolkodás nélkül meg is csináltam” – interjú Beck Zolival

Nagy valószínűséggel senkinek sem kell bemutatni Beck Zolit, akiről mindenki tudja, hogy a 30y frontembere. Azt már valamivel kevesebben tudják róla, hogy az egyetemen cigány irodalommal és népismerettel foglalkozik. Rövid villáminterjúnkban három kérdéskört igyekeztünk körbejárni Zolival. Elsősorban a Zenélő Egyetem (ZEN) felől érdeklődtünk, utána beszélgettünk arról, hogy tanárként mivel is foglalkozik a PTE berkein belül, ezután mint egykori hallgatónak kértük ki a tanácsát, az elsőéves hallgatók számára.

           

PB.: Röviden összefoglalnád a gólyáknak a ZEN lényegét? Milyen kurzusokra jelentkezhetnek a félévben? Illetve lesz a következő félévben, esetleg tanévben valamilyen ZEN-es rendezvény?

B.Z.: A ZEN a populáris zenei kultúrát próbálja körbejárni. Az őszi szemeszterben három kurzusunk indul, melyeket az ETR-ben az Egyéb szabadon választható tantárgyak között találtok meg: a palettakurzus lényege, hogy kéthetente új előadókkal és új témákkal jövünk, a popzenéhez kötődően számos területet járunk be: a zenei szaksajtótól a szerzői jogokon át a zenei műsorok szerkesztéséig és tovább. A múlt félévben láthatóan a zene és a vizuális megjelenítés kapcsolata volt a hallgatói érdeklődés középpontjában, ezért ennek külön kurzust (ez az ún. Nagyító sorozat) szerveztünk: Populáris zene és dizájn címmel. Angol nyelvű kurzusunk pedig elsősorban a PTE-n tanuló angol, illetve német nyelvű programokon tanuló külföldi hallgatóknak szól együttműködve a Pécs Music Societyvel. És persze mindezeken túl négy workshop indul, egy az újságírói gyakorlatról, három a stúdiómunkáról szól majd tényleg testközelben – ezekre a hallgatók előre tudnak regisztrálni a ZEN online felületein. Ami pedig a hallgatói öntevékenységet illeti, a ZEN stúdiója és próbatermei minden pécsi egyetemi hallgató számára szabadon és ingyenesen használhatók – ezt az infrastruktúrát folyamatosan építjük, bővítjük.

PB.: Valószínűleg kevesen tudják, neked mi a kutatási területed, milyen tárgyakat oktatsz?

B.Z.: Az irodalom, tágabb értelemben az írott szöveg foglalkoztat leginkább. A BTK Romológia Tanszékén a diskurzus természetével, annak elméleti kérdéseivel, cigány irodalommal, cigány népismerettel, tankönyvkritikával etc. foglalkozom. Áttanítok néha a komtanszékre, a neveléstudományi doktori iskolába és sokféle más képzésbe.

PB.: Mi az, amit ha lehetőséged adódna, minden elsőévesnek elmondanál?

B.Z.: Amikor én elsős voltam, sőt, az első években azt hiszem, nem nagyon vágtam a dolgokat. De ennek utólag nagyon örülök: rengeteget olvastam, hagytam, hogy történjen velem sok minden, kitaláltam dolgokat, és azokat mindenféle gondolkodás nélkül meg is csináltam. Na, ezekből nagyon kevés konkrét, kézzelfogható eredmény maradt, viszont alapvetően határozza meg azóta is azt, ahogyan a világgal viszonyban vagyok.