Néhány szó a Támogató Szolgálatról

A Támogató Szolgálat elérhetősége

Pécs, Ifjúság útja 6. A épület 130.

Időpont egyeztetés hétköznapokon, a délutáni órákban is:
Szép Sándor - PTE OIG Támogató Szolgálat vezetője:
30/43-73-258
Adonyiné Gábori Mária – PTE Fogyatékos-ügyi koordinátor:
30/235- 45-53

Ügyeleti idő:
Hétfő - Csütörtök: 8- 18 óra Péntek: 8- 16 óra

Az „A” ruhatárral szemben, a 130-as ajtó mögött működő Támogató Szolgálat nem nyújt alternatív pénzügyi juttatást, nem is az átmulatott éjszakák utáni egyenes járásban segít. Feladata egészen más jellegű: a testi vagy érzékszervi fogyatékossággal, illetve kommunikációs és tanulási zavarral, súlyos, tartós betegséggel élő hallgatók esélyegyenlőségének a megteremtése.

2005-ben, közel egyéves előkészítés után, a PTE az országban elsőként nyitotta meg speciális szolgáltató irodáját. Az azóta eltelt években egyedül a Debreceni Egyetem követte a példát. Túlzás nélkül állíthatjuk tehát, hogy egyetemünk élen jár az esélyegyenlőség megteremtésében. E törekvés sikerességét egyébként Szép Sándor, a szolgálat vezetőjének elmondása szerint híven tükrözi az egyetemre felvett speciális képzésigényű hallgatók száma is: ma háromszáz ilyen tanulóról beszélhetünk, 2004-ben még csak nyolcvanról volt szó. Közülük napi, illetve heti szinten hatvanan veszik igénybe az irodát. Ez a szám, az összesített hallgatói létszámhoz képest talán elenyészőnek tűnhet, az iroda jelentősége mégis vitathatatlan, hiszen olyan jellegű szolgáltatásokat nyújt, amelyeket sehol máshol nem érhetnének el a diákok, és amelyek nélkül a diplomához vezető út sokkal hosszabb és nehézkesebb lenne.

Az iroda elsősorban a tanulásban, illetve az egyetemen és a városon belüli mozgásban tud segíteni. Szolgáltatásaik közé tartozik a jegyzetek gépelése, nagyítása, felolvasása, diktafonra mondása, szövegszerkesztés, speciális eszközök kölcsönzése, nyelvtanulási lehetőség keresése, szükség esetén lelki tanácsadás, krízishelyzetek megelőzése és orvoslása, illetve évente néhány alkalommal csoportos összejövetelek szervezése. Nem különleges előnyök, felmentések biztosításáról van tehát szó, hanem ésszerű, orvosilag indokolt segítségnyújtásról.

Szép Sándor szerint a Támogató Szolgálat egyik legfontosabb feladata éppen az, hogy – túlnőve önmagát, az iroda szűk keretein – egyetemi és társadalmi szinten képes elősegíteni az elfogadást, az integrációt és a téveszmék megdöntését. Mint mondta, az egyetemen lehetőség van a csoportok közötti távolság áthidalásra, hiszen, „az ép és a sérült hallgatók tapasztalják és folyamatosan tanulják meg az együttélés szabályait. A közösen együtt töltött idő lehetővé teszi az – egyébként gyakran mindkét oldalról meglevő – előítéletek leküzdését.”

Mivel a két fél közötti kommunikáció – a téma körüli zavar, a sztereotípiák vagy a megsértéstől való félelem miatt – időnként valóban nehezen indul, megkérdeztük Szép Sándort, milyen jó tanácsa van nektek, gólyáknak:

„Az ép hallgatóknak azt üzenem, hogy emberként tekintsetek fogyatékossággal élő társaitokra, hiszen elsősorban azok. Nem űrből pottyant lények, ugyanúgy jó és rossz tulajdonságokkal rendelkeznek, mint ti. Ne féljetek a velük való kapcsolat kialakításától, kérdezzetek bátran tőlük. Nem fognak megsértődni a fogyatékosságukra irányuló kérdésektől sem. Ha speciális képzési igényű hallgatótársakkal találkoztok, bátran kérdezzétek meg, miben segíthettek. Ha éppen szükségük van rá, el fogják fogadni a segítséget. A fogyatékossággal élő hallgatóknak azt üzenem, hogy bátran fogadjátok el a segítséget, sőt kérjétek azt a társaitoktól, ha szükség van rá.

Bármilyen segítségre van szükségetek, a Támogató Szolgálatnál várunk titeket az Ifjúság úti „A” épület 130-ban, a ruhatárral majdnem szemben. Szolgáltatásainkról, elérhetőségünkről további részleteket találhattok az oig.pte.hu oldalon az Esélyegyenlőség menüpont alatt.”