Szakkollégiumi lehetőségek

Több szakkollégiumhoz is csatlakozhatsz az egyetemen, ha a leendő kutatásodhoz segítséget szeretnél, vagy csupán egy kutatói közösség tagjává szeretnél válni. Ezek közül most kettőről, a Kerényi Károly Szakkollégiumról és a Wlislocki Henrik Szakkollégiumról ejtünk pár szót.

Az elefántcsonttoronytól a közösségi életig – a Kerényi Károly Szakkollégium elmúlt éveinek rövid áttekintése

A Kerényi Károly Szakkollégium leköszönő főseniorával, Égő Áronnal és utódjával, Szatmári Áronnal beszélgettünk a Kerényi Szigeten, a tavasz első napján a szakkoli átalakulásáról, hiszen roppant sok változás történt az életükben az elmúlt évben. Új helyre költöztek, a Kerényi Szigetbe, megkapták a hivatalos szakkollégiumi akkreditációt, alapítottak a szokásos kiadványuk, az Annona Nova mellett egy folyóiratot, bevezették a mentor rendszert, elindítottak egy új konferenciasorozatot, csak hogy a legfontosabbakat kiemeljem. Ám mindez évekkel korábbra eredeztethető vissza, a változások nagy része reakció az egyetem átalakulására.

A BA/MA oktatási rendszerre való átállás a szakkollégiumokra is nagy hatással volt, mely most kezd érződni igazán. „Korábban harmad-negyedéves hallgatók jöttek inkább, hogy a már meglévő kutatásukat folytassák, ám ez most már nem lenne tartható. Több a fiatal, de ezzel együtt a szakkoli is lejött az elefántcsonttoronyból” – mondta el Égő Áron. Ahogy az egyetemen, úgy annak minden intézményében megváltozott a hallgatói összetétel, ami nem feltétlen rossz dolog, azonban sokkal nehezebb a folytonosságot megőrizni és a szakkollégium történetét ápolni, ha ilyen gyorsan cserélődnek a tagok. Így a prioritásokat is át kell rendezni.

Korábban a kutatások voltak a központban, mely nem csúszott lejjebb a fontossági listán, az azonban kiegészült másfajta elemekkel: pár éve azt tűzték ki célul, hogy pezsgő közösségi életük is legyen a tagoknak, valamint hogy újra bekerüljenek országos szinten is a szakkollégiumok élbolyába. Mindkét célt sikerült elérni: „Megkaptuk a szakkollégiumi akkreditációt három évre, valamint a Kerényi visszakerült az ország 15 legjobbnak számító szakkollégiumai közé” – mondta el a korábbi fősenior.

Nagy hangsúlyt fektetnek a folytonosságra, a korábbi tagok bevonására és ezzel a Kerényi szellemiségének ápolására. Ennek egyik fontos mozzanata a mentor rendszer kialakítása volt. „A mentorok volt kerényisek, akik a BTK valamely doktori iskolájának résztvevői. A feladatuk, hogy segítsék a tagok munkáját. Rendszeresen leülnek mentoráltjaikkal, nyomon követik a kutatásuk alakulását, tanácsokat adnak” – mesélte Égő Áron. „A Pro Collegio díjat is megalapítottuk, melyet azok kaphatják meg, akik sokat tettek a szakkollégiumért, illetve elindítottuk az Alumni konferenciasorozatot, melyen a volt kerényis tagok adnak elő. Mindezek célja, hogy az új tagok mellett a régiekkel is kapcsolatban maradjunk, és alkalmat teremtsünk arra, hogy egymással megismerkedhessünk, így a szakkollégium egy élő közösséggé váljon, ne csak magányos hajtógépek gyülekezete legyen” – részletezte Szatmári Áron.

A szakkollégiumnak jelenleg 44 tagja van, de mivel mindenkinek felvételiznie kell minden évben, így bárkinek lehet esélye, hogy bekerüljön. Nem kell hozzá más, csak egy kutatási terv, majd hogy jól szerepeljetek a szóbeli meghallgatáson. A kétrészes felvételi eljárásra a vizsgaidőszakban fog sor kerülni, melyről a honlapjukon – kerenyi.btk.pte.hu – tájékozódhattok!

A Wlislocki Henrik Szakkollégium – ha a romológia iránt érdeklődnél

A Wlislocki Henrik Szakkollégium szeretettel várja mindazokat, akik a romológia iránt érdeklődnek, és szeretnek jó légkörben munkálkodni. Ha foglalkoztatnak a társadalmi problémák, ha érdekel, milyen lehetőségek vannak a változtatásra az oktatáson keresztül, ha szeretnél segíteni kutatásaiddal a nehézségek feltárásában és megoldások találásában, keresd fel őket bátran. A kutatások és a különböző konferenciák szervezése mellett helyet kapnak az önismereti, csapatépítő tréningek, közös kirándulások és szakestek, hogy ne csak a közös munka nehézségére, hanem a közösséghez tartozás biztonságára is emlékezhess. Ha érdeklődnél, a wlislocki.szakkollegium@gmail.com címen megteheted.